Ο Βαλάντης Μαρκάκης,  η Κωνσταντίνα Μαρκάκη, η Ευηάννα Καμίτση, η Σεβαστή Παναγιώτου κι ο Στέλιος Μαρκάκης της Γ’ Γυμνασίου,στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουμε, με τίτλο“ΠΑΝΔΗΜΙΑ: να το δούμε ως ευκαιρία”,  με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Λαζαρία Ταραμάνη, κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα επικοινωνιακό υλικό που να αναδεικνύει:

α) τη σύνδεση καθεμιάς από τις πανδημίες με το/τα συγκεκριμένα ζώα που τις προκάλεσαν και

β) την ανθρώπινη αδιαφορία για την επίπτωση (πανδημίες) που έχει στην ανθρωπότητα η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων και η εκμετάλλευση της άγριας πανίδας.

Οι μαθητές μας στο πρώτο αυτό στάδιο συγκέντρωσαν τα δεδομένα και κατέστρωσαν την ιδέα τους μέσα από καταιγισμό προτάσεων, ώστε να μετατρέψουν το λόγο σε εικόνα και να δημιουργήσουν οπτικοποιημένα μηνύματα.

Οι μαθητές προχώρησαν στη δημιουργία του infographic, που αναδεικνύουν τη σύνδεση των ζωονόσων με τις πανδημίες και την ανθρώπινη κατά βάση ευθύνη για το πρόβλημα.

Ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών στην ολομέλεια της τάξης  και ο σχολιασμός τους.

Στόχος της δραστηριότητας αυτής ήταν η ενστάλαξη στους μαθητές/τριες της πεποίθησης ότι η προστασία της υγείας των ανθρώπων περνάει μέσα από την προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων αλλά και η διάχυση του μηνύματος αυτού σε όσο το δυνατό περισσότερους, οπότε στη συνέχεια οι μαθητές/τριες παροτρύνονται να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου τους σε όσο το δυνατό περισσότερους αποδέκτες, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους με σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Στόχος της δραστηριότητας είναι επίσης η καλλιέργεια και ανάπτυξη ικανότητας σύνθεσης, παρουσίασης  και απεικόνισης της πληροφορίας με πολύ αυστηρά κριτήρια, τέτοια που θέτει ένα εργαλείο infographic .

https://www.canva.com/design/DAFYBnH-Xh8/i0msxkZlPO7LM_uLaOvRVQ/watch?utm_content=DAFYBnH-Xh8&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

 

«Το παρόν δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου με τίτλο “ΠΑΝΔΗΜΙΑ: να το δούμε ως ευκαιρία”, το οποίο υλοποίησε το σχολείο μας το σχολικό έτος 2022-2023».

 

 

 

 

 

 


Η Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λ.Τ. Φούρνων Ικαρίας: Μαριάνθη Ρούσου-Κάρλα (ΠΕ03)

Η Συντακτική Ομάδα: Χρύσα Καραχρήστου (ΠΕ07), Λαζαρία Ταραμάνη (ΠΕ02), Χριστίνα Τιμπλαλέξη (ΕΑΕ, ΠΕ02)