Ημερίδα για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Γυμνάσιο –Λ.Τ. Φούρνων Ικαρίας

 

Σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 2022, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον Δρ Βασίλειο McInnes Σπαθόπουλο, Ελληνο-Σκοτσέζο, με διδακτορικό από το Τμήμα Μηχανικών Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο οποίος μας μίλησε για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

 

Διεξάγει συχνά εκδηλώσεις προβολής της επιστήμης, ιδιαίτερα στον τομέα της αστρονομίας, σε φεστιβάλ επιστήμης και σχολεία. Έχει συγγράψει  πολλά δημοφιλή βιβλία επιστήμης και μηχανικής και  επί του παρόντος δίνει διαλέξεις στο Διεθνές Κολλέγιο της Γλασκώβης.

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία πολύπλοκη κατασκευή, φτιαγμένη από χαλκό, τοποθετημένη μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την ανακάλυψή του λίγο πριν από το Πάσχα του 1900. Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων από σφουγγαράδες σ’ ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός «Έφηβος». Αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα, που μετέφερε ρωμαϊκό πλοίο από τη Ρόδο στη Ρώμη επί εποχής Ιούλιου Καίσαρα στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.

 

Επιπρόσθετα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.

 

Αρχικά, μας περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα ακριβές αντίγραφο του μηχανισμού που κατασκευάστηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο των μαθητών και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι τον βομβάρδισαν με ερωτήσεις που έσπευσε να επιλύσει με ιδιαίτερη προθυμία!

 

Τον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και μας ταξίδεψε σε κόσμους ανεξερεύνητους ακόμη από μας και σαγηνευτικούς.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη του  Δρ Βασίλειου McInnes Σπαθόπουλου θα μπορέσετε να βρείτε στην ιστοσελίδα του https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiZk_Omrpn6AhUIS_EDHahVAqwQFnoECAIQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.mysciencewalks.com%2F&usg=AOvVaw3sh6x-Tm4Coz2iy1vYj3yj


https://www.mysciencewalks.com

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λ.Τ. Φούρνων Ικαρίας: Μαριάνθη Ρούσου-Κάρλα (ΠΕ03)

Η Συντακτική Ομάδα: Χρύσα Καραχρήστου(ΠΕ07), Λαζαρία Ταραμάνη(ΠΕ02), Χριστίνα Τιμπλαλέξη(ΕΑΕ,ΠΕ02)