Υπεύθυνη εκπαιδευτικός δράσης:  Καραχρήστου Χρύσα (ΠΕ07)

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ”

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (https://edl.ecml.at/) στις 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), στις 6 Δεκεμβρίου 2001.

Το 2021 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της.

Για το 2022 έχει επιλέξει το εξής θέμα εορτασμού: «Όλες οι γλώσσες στην Ευρώπη έχουν αξία».

Οι γλώσσες αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και  οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το καλλιεργήσουμε και να το αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα σημαίνει  ότι μαθαίνεις να κατανοείς άλλους δρόμους σκέψης και πράξης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τις Γλώσσες έχει ως σκοπό τα εξής:

  • Την προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών.
  • Τη διατήρηση και την περαιτέρω καλλιέργεια του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης.
  • Την εκμάθηση και άλλων γλωσσών, εκτός των ευρύτερα γνωστών.
  • Τη συμπερίληψη των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών στις γλώσσες που μαθαίνουν οι μαθητές, κ.λπ.

Για τους παραπάνω λόγους στο σχολείο μας, στο  Γυμνάσιο Λ.Τ. Φούρνων Κορσεών, πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

  • Συμμετοχή στο Διαγωνισμό σχεδίου για T-shirt με θέμα την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (European Day of Languages) για το έτος 2022.

Οι μαθητές του γυμνασίου ξεκίνησαν να σχεδιάζουν ένα πρωτότυπο σχέδιο με θέμα τις γλώσσες.  Δημιουργήσαμε  στο μάθημα των γερμανικών ένα padlet ( το οποίο θα εμπλουτιστεί με όλα τα σχέδια!).

Το καλύτερο, θα βραβευθεί από το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECML). Η προθεσμία υποβολής σχεδίων (ηλεκτρονικά) είναι στις  31.12.2022.

Για τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό και όλες τις σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ακόλουθη ιστοσελίδα: https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/Default.aspx

  • Ενημέρωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
  1. Επίσκεψη των σχετικών ιστοσελίδων του Συμβουλίου της Ευρώπης (www.coe.int/edl),
  2. Του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών https://edl.ecml.at/) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/greece/node/908_el), όπου υπάρχουν πολλές ιδέες, προτάσεις δραστηριοτήτων και ενημερωτικό και διδακτικό υλικό, προς αξιοποίηση από εκπαιδευτικούς και μαθητές (https://edl.ecml.at/Events/7eventsuggestionsinvolvingsocialdistancing/tabid/3222/Default.aspx, https://www.ecml.at/ECML-Programme/Programme-Overview/tabid/155/language/en-GB/Default.aspx , https://edl.ecml.at/).

 

  • Προβολή γερμανόφωνης ταινίας (Rocca verändert die Welt).

 

 

Στο τέλος της προβολής μοιράστηκαν φυλλάδια εργασίας για το σπίτι με τα οποία ενισχύεται η κριτική κατανόηση, η εικαστική έκφραση και η συναισθηματική ευαισθητοποίηση.

 

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λ.Τ. Φούρνων Ικαρίας: Μαριάνθη Ρούσου-Κάρλα (ΠΕ03)

Η Συντακτική Ομάδα: Χρύσα Καραχρήστου(ΠΕ07), Λαζαρία Ταραμάνη(ΠΕ02), Χριστίνα Τιμπλαλέξη(ΕΑΕ,ΠΕ02)