Είμαστε εναντίον της Βίας κατά των γυναικών

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει τις λεκτικές παρενοχλήσεις, την καθημερινή σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση και άλλες μορφές συναισθηματικής βίας. Ενώ η κατανόησή μας για τον όρο είναι περιορισμένη, γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικοκτονιών είναι σε βάρος γυναικών που βρίσκονται σε βίαιες σχέσεις και διαπράττονται από τον νυν ή έναν πρώην σύντροφό τους. Ο ορισμός, λοιπόν, που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη γυναικτοκτονία, είναι ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες.

Πριν από μια γυναικοκτονία έχουν προηγηθεί διάφορα γεγονότα που αν δεν τα παρατηρήσει κανείς προσεκτικά μπορεί να πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να είναι η ζήλεια και η υπερπροστασία. Στις αρχές μιας σχέσης μάλιστα τέτοιες συμπεριφορές θεωρούνται κολακευτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά στη 1/5/2021. Η Καρολάιν βρέθηκε στραγγαλισμένη στο σπίτι της. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ληστεία από σεσημασμένους κακοποιούς οι οποίοι δεν δίστασαν να δολοφονήσουν τη νεαρή κοπέλα μπροστά στην 11 μηνών κόρη της. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι συνεχείς αντιφάσεις του συζύγου της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου θα κάνουν τον 32χρονο πιλότο μετά από αρκετές ημέρες να ομολογήσει.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ήδη Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΟΠΙΦ στην Αθήνα, Πειραιά, Ηράκλειο, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη και Ερμούπολη, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη προκειμένου. Για την πρόληψη επίσης της έμφυλης βίας το Strong Me διοργανώνει στις 23-25 Σεπτεμβρίου, στο Σεράφειο το 2ο ετήσιο φεστιβάλ για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, με τη συμμετοχή 32 φορέων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, υπό την αιγίδα της γ.γ. Ισότητας και της ΚΕΔΕ.

 

Τηλεφωνική γραμμή SOS κατά της βίας των γυναικών: 15900

womensos.gr

https://www.ladylike.gr/women-today/pes-tes-me-to-onoma-tous-oi-ginaikoktonies-stin-ellada-to-2022/

https://www.kathimerini.gr/society/561982876/gynaikoktonies-i-koinonia-den-gnorizei-to-vathos-toy-provlimatos/

https://isotita.gr/emfyli-via/

https://www.ethnos.gr/greece/article/218534/pestesmetoonomatoys12gynaikoktoniesmesase7mhnes

 

 

Αυτό το κείμενο συντάχθηκε με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου μας στη “Βουλή των Εφήβων” και στις δράσεις που προτείνει με  θέμα:

“Αφοπλίζοντας τη Βία”,

η οποία προσεγγίζει πολύπλευρα και πολυδιάστατα το θέμα της βίας.

 

 Oι μαθήτριές μας :

Γλαρού Βασιλική,

Κόνδυλα Ιωάννα,

Παδιά Μαρία,

Σκαραμάγκου Μαρία,

Χατζηστάση Καλλιόπη,

με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Ταραμάνη Λαζαρία (ΠΕ02) , συνέταξαν το κείμενο αυτό μετά από έρευνα, υπευθυνότητα και σεβασμό και στα δύο φύλα.  Στη συνέχεια με τη χρήση της εφαρμογής του https://www.canva.com δημιούργησαν το παρακάτω qrcode, με σκοπό να το μοιράσουν και να το κολλήσουν σε διάφορα σημεία των Φούρνων Κορσεών , ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι συνάνθρωποι και συμπολίτες μας…και να βρουν ίσως βοήθημα και στήριγμα όσοι και όσες το χρειάζονται…

 

 

 

 

 

Ευχαριστούμε την κα Ευαγγελία Μαυραντζά (ΠΕ81) για τη βοήθειά της.

 

 

 

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λ.Τ. Φούρνων Ικαρίας: Μαριάνθη Ρούσου-Κάρλα (ΠΕ03)

Η Συντακτική Ομάδα: Χρύσα Καραχρήστου (ΠΕ07), Λαζαρία Ταραμάνη (ΠΕ02), Χριστίνα Τιμπλαλέξη (ΕΑΕ,ΠΕ02)