Βραβείο για τους μαθητές του Γυμνασίου με Λ.Τ. Φούρνων Κορσεών
στο Μαθητικό Διαγωνισμό «Τα νησιά μας, Φάροι Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Το τέταρτο Βραβείο Υλοποίησης στη βαθμίδα των Γυμνασίων απέσπασε η ομάδα μαθητών του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Φούρνων Κορσεών, που συμμετείχε στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Τα νησιά μας, Φάροι Βιώσιμης Ανάπτυξης» ο οποίος διοργανώθηκε από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ). 

Η πρόταση της ομάδας, με τίτλο «Το Φουρνιστό Σαπούνι», ξεχώρισε ανάμεσα στις προτάσεις μαθητών Γυμνασίου από 22 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό.


Η πρόταση των μαθητών εμπνεύστηκε από τις παραδοσιακές μεθόδους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες της βιώσιμης ανάπτυξης και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Η ομάδα των μαθητών με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ, την καθοδήγηση των καθηγητών τους και φυσικά σε συνεργασία με το Δήμο Φούρνων Κορσεών, πρότεινε τη συλλογή των τηγανελαίων και παλιών λαδιών από καταστήματα εστίασης και κατοικίες για την παραγωγή σαπουνιού με την παραδοσιακή μέθοδο. Ταυτόχρονα, προτάθηκε η συσκευασία του παραγόμενου σαπουνιού να είναι από χαρτί από σχολικά βιβλία και χάρτινες κούτες, το οποίο θα έχει επίσης ανακυκλωθεί με παραδοσιακή μέθοδο. Επιδίωξη των μαθητών είναι η συμβολή των κατοίκων του νησιού στην ανακύκλωση των απαιτούμενων υλικών να ανταμείβεται με ανταποδοτικά κίνητρα, επισημαίνοντας την σημαντικότητα της συμμετοχής των πολιτών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού τους.
Για τη βραβευμένη πρόταση το ΔΑΦΝΗ θα αναλάβει την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, σε συνεργασία με το Δήμο και το σχολείο.


Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Μαρκάκη Ισιδώρα, Μαρκάκης Εμμανουήλ, Παδιά Μαρία, Παδιάς Παδιάς, Παναγιώτου Σταματούλα και Χατζηστάση Καλλιόπη, ενώ υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν η κα Ελένη Καραφώτη και ο κ. Βασίλης Ράπτης.
Ο Δήμος μας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών παρέχοντας τους πολύτιμες συμβουλές για το σχεδιασμό της πρότασής τους και προσφέροντάς τους πληροφόρηση για τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης δημόσιων έργων στον τομέα των απορριμμάτων.
Ταυτόχρονα, μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με τους μαθητές, ο Δήμος είχε την ευκαιρία να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τα όνειρα των νέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας.


Ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Τα νησιά μας, φάροι βιώσιμης ανάπτυξης» ολοκληρώθηκε σε ένα γιορτινό και ευχάριστο κλίμα με την Απονομή Βραβείων που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 15 Ιουνίου, παρουσία της κας Αλεξάνδρας Σδούκου, ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

 

Διαβάστε περισσότερα: https://dafninetwork.gr/aponomi-vraveion-mathitikou-diagonismou/