Το σχολείο μας συμμετείχε από τον Ιανουάριο 2021 έως και τον Ιούνιο 2021 στον μαθητικό διαγωνισμό: ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, ΦΑΡΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Ο διαγωνισμός αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο. Οι μαθητές & μαθήτριες προτείνουν έργα και οι νικήτριες προτάσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του ∆ΑΦΝΗ σε συνεργασία με την νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής τους.
Οι προτάσεις των μαθητών εμπνέονται από τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και από τις αρχές και δεσμεύσεις της ∆ιακήρυξης της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά». Οι 17 στόχοι των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν την «Ατζέντα 2030» σύμφωνα με την οποία, έως το 2030 όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα νησιά που έχουν υπογράψει τη ∆ιακήρυξη των «Έξυπνων Νησιών» δεσμεύονται να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο, κυκλικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης των νησιών τους καθιστώντας τα καλά υποδείγματα, ή αλλιώς «φάρους», βιώσιμης ανάπτυξης.

Κεντρικός στόχος του διαγωνισμού είναι οι μαθητές & μαθήτριες να αξιοποιήσουν βιωματικά τη γνώση που λαμβάνουν στο σχολείο, αλλά και να εμπνευστούν από την Ατζέντα του 2030 και τη ∆ιακήρυξη της Πρωτοβουλίας “Έξυπνα Νησιά” ώστε να συμβάλουν ενεργά στο σχεδιασμό έργων κοινής ωφέλειας, τα οποία δύναται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους στον τόπο που ζουν και μεγαλώνουν.
Επιπλέον, ο διαγωνισμός στοχεύει στη σύνδεση του σχολείου με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε αφενός οι μαθητές να αντιληφθούν τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης έργων, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκραστεί και εν δυνάμει να υιοθετήσει προτάσεις από τους νέους ενεργούς πολίτες των νησιών.