Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτή η ημέρα δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουν όλοι οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας.

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή και  βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Εμείς ως σχολείο αποφασίσαμε την Πέμπτη 8/12 να διοργανώσουμε μία δίωρη δράση ευαισθητοποίησης με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κα Τιμπλαλέξη (ΠΕ 02 ΕΑΕ) . Σκοπός της δράσης αυτής ήταν οι μαθητές μας να πληροφορηθούν σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, να κατανοήσουν την έννοια της αναπηρίας, να προβληματιστούν σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά και , τέλος, να καταθέσουν τις ιδέες τους για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε αλλά και να βοηθάμε, όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Στο τέλος της δράσης οι μαθητές μας εξέφρασαν τις απορίες τους σχετικά με την καθημερινότητα των ατόμων αυτών , οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για τη συζήτηση που ακολούθησε.

Με αφορμή το κείμενο της ψυχολόγου κα Καραγιάννη, «Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος -από τη φύση του- να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί ν’ αγγίξει το όνειρο του. Για να το πετύχει, όμως, χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα και ευκολότερα. Τα φτερά είναι οι ικανότητες του καθενός. Κάποιοι, όμως, έχουν μικρότερα φτερά και νιώθουν διαφορετικοί. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορούν κι εκείνοι ν’ ανέβουν ψηλά – απλώς χρειάζονται δίπλα τους κάποιους για να τους μάθουν τον τρόπο ν’ ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά. Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα δικά τους μοναδικά και ιδιαίτερα φτερά. Το πέταγμα τους γίνεται ομορφότερο όταν οι άλλοι τους χαϊδεύουν απαλά τα φτερά και πετούν μαζί τους», αναζητήσαμε με τους μαθητές μας ανθρώπους που δεν άφησαν την αναπηρία τους να σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους, αντίθετα πήραν δύναμη από αυτή, προκειμένου να ανοίξουν τα φτερά τους και να φτάσουν στο όνειρό τους και δημιουργήσαμε ένα πρόχειρο σκίτσο.

 


 

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λ.Τ. Φούρνων Ικαρίας: Μαριάνθη Ρούσου-Κάρλα (ΠΕ03)

Η Συντακτική Ομάδα: Χρύσα Καραχρήστου(ΠΕ07), Λαζαρία Ταραμάνη(ΠΕ02), Χριστίνα Τιμπλαλέξη(ΕΑΕ,ΠΕ02)