Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Η έννοια της ενταξιακής εκπαίδευσης αναφέρεται στη φιλοσοφία της αποδοχής και στην παροχή ενός πλαισίου, μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους μπορούν να εκτιμηθούν ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Στο σχολείο μας σκεφτήκαμε, οργανώσαμε και υλοποιήσαμε μία σειρά από δράσεις σε κάθε τάξη χωριστά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 4/12/2023-8/12/2023. Η πλειοψηφία των δράσεών μας βασίστηκε στη βιωματικότητα καθώς κύριο μέλημά μας είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στους μαθητές μας.

Την οργάνωση και την υλοποίηση των δράσεων ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, κα Παπαβασιλάκη Αριάδνη (μαθηματικός), και κα Παπαδοπούλου Μελίνα (φιλόλογος). Πολύτιμη βοήθεια προσέφερε η γυμνάστριά μας, κα Λαρδά Ελευθερία, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Οι μαθητές μας μπήκαν για λίγο στη θέση των ατόμων με αναπηρία και σκέφτηκαν πώς θα μπορούσε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των ατόμων αυτών ώστε να αρθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η ημέρα αυτή είναι η αφορμή για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μας. Μακάρι η ενσυναίσθηση να μας ακολουθεί σε κάθε επιλογή μας και να συμπεριφερόμαστε ισότιμα και με σεβασμό κάθε συνάνθρωπό μας.

                                                                                          


Η Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λ.Τ. Φούρνων,

Τιμπλαλέξη Χριστίνα ΠΕ 02ΕΑΕ